Slechts één keer per dag warm eten is typisch Vlaams, maar is het ook gezond?
Het is iets typisch Vlaams: 'Ik wil (of kan) niet warm eten vanmiddag, want ik eet vanavond al warm', om daarna de boterhamdoos of een belegd broodje boven te halen.
In veel andere culturen is dat heel anders en wordt er vaak 2 of zelfs 3 keer per dag warm gegeten. Waar komt onze broodcultuur vandaan? En is het effectief ongezond om vaker per dag een warme maaltijd te verorberen?
Margaux Bogaert is reporter bij 'Goeiemorgen Morgen!' op Radio 2. Ze laat zich tijdens de uitzending ontvallen dat ze graag 2 keer per dag warm eet. Haar 'bekentenis' lokt een storm van reacties uit bij luisteraars.
Typisch Vlaams
"Onze broodcultuur is typisch Vlaams", zegt culinair historica Regula Ysewijn. "Het is sinds kort zelfs opgenomen als immaterieel erfgoed. Er zijn nergens meer warme bakkers dan bij ons. Belegde boterhammen of broodjes worden echt geassocieerd met België. Nederland heeft dat ook, maar veel minder."
Elke dag 500 gr groenten of fruit
Wat met 2 keer per dag boterhammen als volwaardige maaltijd? "Koolhydraten mogen zeker", zegt Sels. "Maar hou vooral de verhoudingen goed in de gaten. Eet je enkel 4 sneetjes met klassiek beleg, dan krijg je te weinig vezels, vitaminen en mineralen binnen."
Hij geeft de tip om naast je boterhammen ook groenten toe te voegen. "Groenten zorgen voor meer voedselvolume. Een goed gevulde maag zorgt ervoor dat je minder snel honger hebt. Om goed te zijn, eet je elke dag 500 gram groenten of fruit." (VRTNWS)